Ekonomi

Hasanağa enginar hasadına başladı

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi’nde coğrafi işaret tescilli enginar hasadı başladı. Karaciğer dostu enginarın temiz hali 15-20 lira.

Nilüfer’in Hasaağa İlçesi’nde yetişen ve bir buçuk ila iki ay sürecek coğrafi işaret tescilli enginarın hasat serüveni başladı. Klasik tarım sistemiyle üretilen enginar, Hasanağa’ya özgü toprak, su, iklim gibi unsurların yanı sıra irilik ve lezzet bakımından diğer yöre enginarlarından farklılık gösteriyor. Hasanağa’da her yıl 250 dönümden fazla enginar ekiliyor. Enginarın verimine göre 250-300 bin enginar Türkiye’nin her yerinden alıcı buluyor. Geçen seneye göre bu sene rekoltesi biraz daha yüksek olan enginarın fiyatı 15-20 liradan satılıyor. Enginar tarladan hasat edildikten sonra en ağır aşama olan soyma işlemi yapılır ve ardından vakumlanarak satılır.

Hasanağa’da enginar üreticisi Ömer Çinkaya, Hasanağa enginar köklerinin daha az meyve verdiğini belirterek, “Bizim enginarlarımız Kıbrıs’ta veya diğer bölgelerde yetişen enginarlardan daha az. Onlarda 15-16 enginar varken bizimki 4-5 veriyor. Haftada bir kez su verin.” Bu yüzden kalite daha iyi, çanaklar daha büyük. Yağ oranı yüksektir. Marketlerde enginarı çıkmadan önce Hasanağa enginarı diye sattıkları ürün bizim enginarımız değil. Enginarlarımız coğrafi işaret tesciline sahiptir” dedi.

Yılda 250-300 bin enginar üretiliyor

Hasanağa’da 250 dekar civarında enginarın dikildiğini, buradan 250-300 bin enginar alındığını belirten Çinkaya, “Kendimiz işleyerek satıyoruz ya da aracılara veriyoruz. müşterisi mi yoksa gelip alıyorlar” diyenler, “Bunun kalitesi belirlenirken Türkiye’nin farklı yerlerindeki enginarlar Uludağ Üniversitesi’nde test edildi. Yağ ve lif içeriği yüksek olan enginarlarımız sürekli sulama gerektirir ve kılçık yapmaz. Pazarda kabuklu ve saplı enginarlar bizim ama kabuğunu soyup satılanlar bizim değil” dedi.

Son zamanlarda havaların yağışlı olması nedeniyle verimin geçen seneye göre biraz daha iyi olduğunu vurgulayan Çinkaya, “Şimdiye kadar 2 kez sulama yapmak zorunda kaldık, yağışlardan dolayı yapamadık. Havaların serin olması enginarı biraz geciktirdi. Enginar yavaş büyüdü ama kaliteyi yükseltti. Gece belli bir sıcaklığı yakalayınca enginar bu yüzden çabuk şişer ve kalitesi biraz düşebilir. Enginarlar en iyi bu tabanlarda oluyor” dedi.

15-20 liraya satılıyor

Vakumlu enginarların 15-20 liradan satıldığını sözlerine ekleyen Ömer Çinkaya, enginarın miktar ve kalitesinin düşük olması nedeniyle piyasaya göre biraz daha pahalı olduğunun altını çizdi.

30 yıldır Hasanağa’dan enginar alıp İstanbul’da sattığını ifade eden Nevzat Esin, “Buradaki enginarın başka yeri yok. Biraz seyrek ekildiği için az oluyor ama iyi geliyor. kaliteli ve büyük. Benim dükkânlarım var, orada satıyorum” dedi.

enginarın faydaları

Enginar fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından çok güçlü bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. kalp kaslarını güçlendirerek üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Demir eksikliği için de önerilen enginar, karaciğerin sağlıklı çalışmasına destek olur. Tansiyonu düzenleyen enginarın kansere karşı da vücudu koruduğu biliniyor. Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurken, yüksek lifli yapısı sayesinde kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları için zeytinyağı veya etle yapılan enginar yemeği besin kalitesini güçlendirir. Şeker kontrolüne olumlu etkisi olurken, sigara içenlerde vücutta biriken nikotin seviyesini düşürür. 100 gram pişmiş enginar 53 kalori olduğu için kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir besin olarak biliniyor. – BURSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu